Rasyonel Olan Bilim, Biz Sadece İnsanoğluyuz
“Neler oluyor bize, yine neler oluyor?” dediğimiz anlardan biriyle daha karşı karşıyayız. Biz Türkiye’de her gün bir şeylere akıl sır erdirmeye çalışıyoruz. Dünya da bu sene önce Brexit’e şimdi de Trump’ın başkan seçilmesine akıl sır erdirmeye çalışıyor. Ama aslında hepimizin burnu havadalıkla göz ardı ettiği bir şey var: Rasyonel olan bilim ve bilgi birikimi, biz sadece insanoğluyuz..
İnsanların poiltika, tarih, matematik, mühendislik gibi bilim alanlarını icat etmelerinin bir sebebi var. “Doğru olan şeyleri bir yere yazalım, biz sonra bunları şey ettiremeyiz.” diyoruz, biliyoruz yani kendimizi. Beyin bedava ama bunun duygusu var, tercihi var, yaşam kalitesi var, doğduğum ailesi var, gen dizilimi var, ayvası var, narı var…
Bugün Trump -tamam çok nazik bir tutum değil ama görüntüsünün de katkısı sayesinde- ırkçı, siyasetle alakası olmayan, şovmen, ekstremist, sahtekar, ayrımcı, eski playboy ve aklınıza gelen daha bir zilyon şey olabilir. Ama Trump’ın seçilmesini vahim bulan insanların bir iki tabak kırıp rahatlamak gibi adamın üstüne yüklenmesi çok anlamsız; esas düşünmemiz gereken Trump’ı destekleyen milyonlarca insan. Bu gezegen hiçbir zaman bir insan yüzünden daha kötü bir hale gelmez. Esas problem insanlar, yukarıda saydığım kombinasyonlarına göre kendi haklı seçimleri olan ayrı ayrı milyonlarca insanın birleşimi yani. Bugün Erdoğan da kitleleri söylemleriyle manipüle ediyor diyebilirsiniz. Ama maniplüe edilmek isteyen kitle 40 milyonken, Erdoğan’dan nefret etmek neyi değiştirecek?
Bugün internette okuduğum en popüler makalelerden biri de Bernie Sanders Demokrat Parti adayı olsaydı Trump’ın başkan seçilmeyeceği yönündeydi.** Velev ki -kullanmaya başlayınca harbi güzel kelime- Bernie Sanders kazandı, bu Trump destekçilerinin kendilerine bir format attıracağı anlamına mı geliyor? Bu adam eleştirdiğimiz söylemlerle başkanlığa aday olup kitleleri peşinden çok sürüklemiş, başkan seçilse de seçilmese de bu zihniyete sahip ve aslında siyasi öncelikleri ders kitaplarındaki başlıklarla örtüşmeyen milyonlarca insan olduğunu görmüş olacaktık zaten. Başkan Nobel ödüllü Bob Dylan olsa kaç yazar?
Hocam, “Great”i Biraz Açabilir Misiniz?
Dünya hep çok kaotik bir yermiş. Galiba öyle olmaya da devam edecek. Her şeyden önce, dalgamızı geçip normal hayata geri dönemk gerek. Şimdi Avrupa’nın hepsi “ama insan hakları hörörörö” diye, bizim ülkedekiler de “bizim vize şimdi çöp mü yani hörörörö” diye yandı tutuştu. Trump’ın Amerika’yı “Great Again” yaparken hangi yolu izleyeceğine biz fani kullar ne kadar etki edebiliriz? Adamın karısı vakti zamanında Avrupa’nın görece fakir bir ülkesinden göçüp gitmiş; ama kadın “great” olunca Ameirka’yı da “great” yapmış, bak “Lanet olsun bu göçmenler!” diyen adamın yanında güzel güzel sırıtıyor.* Önümüzdeki politik değişimlerden etkilenecek ilk dalga Amerika’yı “great” yapamayacak olanlar, nam-ı diğer insan gücü ve kalifiye sayılmıyan iş deneyimi ile Amerikan rüyasına tutunmaya uğraşan çalışan kesim. Trump’a gerçekten kızan başta Türk vatandaşları, sonra da Avrupa vatandaşlarının önce Suriye’den gelen göçmenlere karşı tutumlarını objektif olarak yargılamalarını isteyeceğim. “Nereden geldi bu adamlar, hem cahiller hem de benim sabahtan akşama kadar canım çıkıyorken on tane çocuklarını sokağa salıp adam başına para alıyorlar?” diye düşünüyorsanız, gizli bir Trump’çısınız demektir. Hayırlara vesile olsun ! Yok hayır, bu politikaların hepsinden yürekten nefret ediyorsanız teee Atlantik’in öbür ucuna gitmeyin arkadaşlar, okyanusun bu kıyısında yeni bir hayata başlama ihtiyacı duyan bir sürü insan var.
I Love Science
Dürüst olmak gerekirse seçimler öncesi çok fazla haber takip etmedim. Benim ülkemin derdi bana yeter, kendimi daha ne üzeyim, öyle değil mi? Seçimin sonucunu değiştirmeyeceksem sonuçlar çıktığında öğrenirim diye düşündüm. Tabi yine haber sitelerini okurken ilgimi çeken başlıklar olmadı değil. Gerçekten beni endişelendiren, “acaba?” dedirten tek bir haber vardı; o da primary’ler dahil tüm datalara dayalı bir seçim analizi yaparak son asırın başkanlıklarını “bilimsel” olarak doğru tahmin eden algoritmalar ve bu tür programlar kullanan politika hocalarının makaleleriydi.*** Öyle görünüyor ki günün sonunda en azından bilim de kazandı 😀
Ay Neye Çok Güldüm?
Ya bugün medyada gerçekten bir sürü şeye güldüm, Trump sağ olsun sayesinde günüm güzel geçti 😀 Ama şu aşağıdaki resim, Hong Kong’da tanıştığım bir arkadaşımın Facebook’taki paylaşımı. Buna böyle kütüphanenin ortasında yanaklarımı ısırarak güldüm:
– Yazı biraz uzuuuunca geldi gözüme, yazım yanlışlarını kontrol etmeye bile üşendim. Nostaljik olsun; Kameralar Nerede, Nereye El Sallıyoruz?, Trump vs. Erdoğan, Bi Sakin Olun Adam İşi Öğrenecek ve Kapanış Konuşması bölümleri ile yazının arkası yarın olsun. –
*http://www.independent.co.uk/news/people/presidential-election-donald-trump-would-have-lost-if-bernie-sanders-had-been-the-candidate-a7406346.html
**http://edition.cnn.com/2016/10/18/politics/melania-trump-slovenia/
***http://www.infowars.com/political-science-professor-trump-has-97-99-chance-of-becoming-president/
No Comments / Yorum Bulunmuyor